Luottamusmies tiedotteet

EDUNVALVONTA ASIAA

Huomautus ja varoitus > Helsingin kaupungin uudet asiaa koskevat ohjeet

Kaupunginkanslian oikeuspalvelut antoivat 16.2.2016 uusitut ohjeet huomautuksen ja varoituksen antamisesta ja palvelussuhteen päättymisiestä. Ohjeet on annettu työnantajan ja esimiehen näkökulmasta, mutta jokaisen työntekijän on hyvä tietää, mitä asia koskee ja miten työntekijän tulee tilanteessa toimia.

Mikä on huomautus tai varoitus?

Huomautus voidaan antaa pienistä rikkeistä työtehtävien hoidossa, kuten myöhästymisistä, lyhyistä poissaoloista työtehtävistä tai huolimattomuudesta.  Esimies antaa huomautuksen suullisesti. Huomautus on kuitenkin annettava niin selkeästi, että työntekijä tietää, mistä aiheesta ja miksi on saanut huomautuksen ja että kyseessä on suullinen huomautus. Huomautuksesta ei tehdä kirjallista versiota eikä sitä merkitä työntekijän henkilötietoihin. Esimiestä kehotetaan ohjeessa kuitenkin kirjoittamaan muistiinpanoja huomautuksesta siltä varalta, että asiaan joudutaan palaamaan joskus.

Varoitus annetaan astetta vakavammasta laiminlyönnistä. Varoitus on aina kirjallinen. Varoituksen tarkoituksena on antaa työntekijälle mahdollisuus korjata tilanne ennen kuin joudutaan esimerkiksi irtisanomiseen. Varoituksessa on tarkasti määriteltävä, mitä rikkomusta varoitus koskee, teon aika ja paikka sekä se, mitä ohjeita teolla on rikottu. Työntekijälle on aina varattava aikaa tulla kuulluksi (antaa oma näkemyksensä) asiasta.  Vastauksen voi antaa joko kirjallisesti tai kuulemistilaisuudessa suullisesti. Varoitus on annettava viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun esimies on saanut tietää asiasta. Mihinkään kaukaisiin tapahtumiin ei siis voi vedota.

Mitä voit tehdä, jos olet saanut huomautuksen tai varoituksen?

  • Pyydä tarkat tiedot siitä, mikä on mennyt pieleen. Niin huomautuksessa kuin varoituksessakin sinulla on oikeus saada tietää, mistä huomautus/varoitus annetaan. Lisäksi esimiehen on perusteltava, miksi hän pitää laiminlyöntiä niin vakavana, että on aihetta antaa huomautus tai varoitus.
  • Mieti asiaa realistisesti. Onko huomautuksessa perää? Tiesitkö, miten tilanteessa olisi pitänyt sääntöjen mukaan toimia? Muista, että sinulla on oikeus saada työtehtäviin riittävät ohjeet esimieheltäsi. Hän ei voi olettaa, että tiedät kaikki säännöt kertomatta. Ja jos on tullut tehtyä moka, tunnusta se itsellesi. Hei, mokauksia tapahtuu ja siitä lähdetään eteenpäin.
  • Ota aina yhteyttä luottamusmieheen tai pääluottamusmieheen.  Varsinkin, jos kyseessä on varoitus tai olet sitä mieltä, että huomautus on aiheeton. Luottamusmies voi auttaa arvioimaan tilanteen ja yhdessä voitte miettiä, miten oma näkemyksesi esitetään työnantajalle.
  • Ota kuulemistilaisuuteen mukaan luottamusmies tai joku muu henkilö, johon luotat. Tilanteeseen ei tarvitse mennä yksin.
  • Pidä huolta siitä, että tiedät asian määräpäivät. Älä jätä asiaa roikkumaan. vaikka sen ajatteleminen tuntuu inhottavalta ja raskaalta. Tartu siihen ja hae tukea luottamusmieheltä tai muualta. Muista, että sinulla on mahdollisuus puolustautua, mutta jos et noudata määräpäiviä, asiaa voidaan ratkaista ilman sinun kantaasi asiasta.

Työnantajan on perusteltava huomautuksensa ja varoituksensa. Niiden tulee perustua tosiasioihin, ei huhuihin. Työyhteisön jäseniä on kohdeltava tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Huomautukset ja varoitukset eivät saa perustua epäasiallisiin seikkoihin, kuten mielipiteisiin, osallistumiseen yhteiskunnalliseen toimintaan tai henkilökohtaisiin piirteisiin. Huomautus tulee antaa asiallisesti. Riidan keskellä heitetty syyte tai käytävällä pidetty saarna eivät ole asiallisia tapoja antaa huomautus.